gunillalindskog.blogg.se

Shitsnack på högsta nivå

Publicerad 2017-07-12 21:38:00 i Allmänt,

Att skitprat förekommer i arbetslivet, inom föreningar, i organisationer och inte minst mellan två kompisar är inget ovanligt. Man kan fundera över vad som är shitsnack och vad som är skvaller. Är det någon skillnad på shitprat och skvaller? Jag tycker att skvaller inte behöver vara shitprat för det handlar mer om att dela information om andra människor som man känner men kan urarta till shitprat när man nedvärderar någon person och/eller använder det för att skada någon. Nu har det visat sig att Trumpsläkten vill använda sig av det för tt komma åt sin motståndare i valkampanjen. Blåögd som jag är trodde jag inte att sånt förekom på en sådan hög nivå som presidentval. Efter att varit blåögd har jag övergått till misstänksamhet och undrar om det förekommer i vårt land inför val och liknande situationer. Gunilla

Kommentarer

Postat av: Mats

Publicerad 2017-07-13 00:01:38

Läs artikelserien i Mitt Medias tidningar om härskarteknik och mobbing. Det tillhör väl också avdelning skitsnack

Svar: Tack för alla kommentarer och tips.. Jag lärde mig tidigt i Hyresgästföreningen det där med taktik, söndra och härska och en stor anledning till att jag inte är med i något parti eller velat bli politiker och även sett hur sossarna spelar ut mot andra men ska läsa det du rekommenderar
gunillalindskog.blogg.se

Postat av: Mats

Publicerad 2017-07-13 00:05:17

Tusenårig taktik fungerar för att få makt – Sjödin imponerades av Socialdemokraterna

Söndra och härska är en mer än tusenårig devis för att erövra och behålla makt.
Och metoden används fortfarande, men kanske lite mer diskret än under Romarriket.

Magnus Sjödin, före detta kommunalråd i Sundsvall, berättar att vägen till maktens epicentrum ibland går via taktiken att söndra och härska.

Söndra och härska, eller divide et impera på latin, är en krigföringsmetod där romarna skiljde stammar från varandra så att de bekämpades en och en, i stället för att ställas mot en armé. Begreppet kan även nyttjas när en makthavare behåller makten genom att splittra oppositionen.

Läs också: Maktkamp i landstinget Västernorrland

Och Sundsvalls före detta kommunalråd Magnus Sjödin menar att taktiken framgångsrikt används än i dag. Han tar som exempel när Socialdemokraterna i Sundsvall förutom Vänsterpartiet även drog in Centerpartiet i Koalitionen.

– Det var ett oerhört smart drag för att försöka säkerställa ett fortsatt socialdemokratiskt maktinnehav. Det är ett maktspel på en hög nivå. De lockade över Centerpartiet fastän de inte behövde dem. Dels splittrade man oppositionen, dels fick man en starkare majoritet, säger Magnus Sjödin.

► Vi granskar makt och maktmissbruk – här hittar du alla delar i artikelserien

Gjorde S samma sak i landstinget när man drog in Miljöpartiet?

– Ja.

Är småpartier inte medvetna om det här eller kan man inte motstå de köttben som erbjuds?

– Jag tror att X antal personer tycker det är roligare att ha en titel (läs politiskt arvoderad post) än att fundera på vad man gick till val på.

Läs också: Anklagar kollegor för smutsigt spel

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela